column

364 dagen van de ondernemer

Ondernemers verdienen een dag waarop ze worden bedankt voor hun lef en doorzettingsvermogen. Daarom heeft MKB-Nederland elke derde vrijdag van november uitgeroepen tot ‘Dag van de Ondernemer’. Dit jaar op vrijdag 16 november! Wauw …. een hele dag in het teken van de ondernemer. En niet zomaar een ondernemer, nee de mkb-ondernemer. De motor van de economie … de aanjagers van onze welvaart.

En de dag van de ondernemer staat in een illuster rijtje hoor. Omringd door dagen als: filosofiedag, hallo-dag, dag van de vasectomie, prematuurdag en de dag van de televisie.

Maar begrijp me niet verkeerd. Ik ben een fan van het mkb en de mkb-ondernemer. Bedrijven vol energie, waar de klant nog een naam en een gezicht heeft. Waar medewerkers er samen de schouders onder zetten en waar jonge mensen snel en goed een vak kunnen leren. Maar een dag van de ondernemer …… pffffff

En wat wordt er weer niet allemaal uit de kast getrokken. Het is echt een dag vol festiviteiten. De dag wordt bijvoorbeeld feestelijk geopend door een groepje mkb-ondernemers die op de beursplein vrolijk aftellend en met een brede lach op het gezicht op de gong slaan. Waarna het dagelijkse spel om het grote geld in gang schiet.

INSCHRIJVING GESTART

KIQ STARTERSPROGRAMMA MAART 2019 - DECEMBER 2020

  • mrt '19 - dec '20
  • HBO - WO
  • Deventer
  • 12 plaatsen

De koninklijke familie is opgetrommeld en door heel het land zijn broodjes gesmeerd en verse jus geperst. Tijdens het happen in een wit bolletje met kaas worden de ondernemers toegesproken door politici en ondernemende BN-ers. Waarbij de aanwezigen worden overladen met complimenten, steunbetuigingen en tips. Prijzen worden uitgereikt en ondernemers worden in het zonnetje gezet. Ik zie een trotse ondernemer een prijs in ontvangst nemen. Een eerste prijs nog wel. Een prijs voor de snelst groeiende onderneming van de gemeente. Het is blijkbaar goed boeren in de detacheringsbranche. Deze prijs had volgens mij trouwens veel beter op 29 november uitgereikt kunnen worden.

De dag van de ondernemer zal waarschijnlijk afgesloten worden met een ondernemersdiner, gevolgd door een ondernemersconcert en een ondernemerskroegentocht. Ik houd mijn oren gespitst want de dag afsluiten met een ondernemersvuurwerk is toch wel het minst dat we voor onze mkb-ers kunnen doen.

En morgen? Gaan we dan nog steeds schouderkloppend de mkb-ondernemers langs. Of is de focus dan weer gericht op grote multinationals. Ondernemingen met aanzien en status. Gaat het dan weer over onderwerpen zoals het afschaffen van de dividendbelasting of de braindrain die Twente teistert. Is die prijswinnende detacheerder dan weer bezig een kandidaat voor veel geld te slijten aan een collega mkb-ondernemer? Omdat die – mede door die prijswinnende collega – niet meer in staat is zijn of haar nieuwe medewerker zelf te werven.

Gaan we dan weer met zijn allen praten over wat ondernemers nodig hebben en wat ondernemers zouden moeten doen. Zonder dat die ondernemers daar trouwens zelf bij zijn. Omdat ze niet gevraagd worden om mee te praten en te druk zijn met het aanjagen van de economie.

Ik pleit voor 364 dagen van de mkb-ondernemer. Maar dan zonder de broodjes, de speeches en de prijzen. Maar gewoon 364 dagen die in het teken staan van doen.

En die 365ste dag dan? Wat denk je van 29 november … de dag van Sint Pannekoek.

Auteur

Bas van Dongen 

November 2018

Meld je aan en ...

ontvang regelmatig nieuw, tips en andere interessante informatie die je helpt om je jonge talenten te vinden, te boeien en te binden

I will never give away, trade or sell your email address. You can unsubscribe at any time.

Terug naar het overzicht

Programma's

Organisatie

Contact

Burg. Mazairaclaan 2C

5242 AV  Rosmalen

073 – 613 45 55

info@kiqtraineeships.nl

Logo KiQ wit. transparant
  • deze site is KIQ-en
Sluit Menu
Top